2F

1.土間
2.玄関
3.寝室
4.部屋1
5.部屋2
6.納戸
7.リビングダイニング
8.キッチン
9.洗濯室
10.バスルーム
11.パントリー
12.アトリウム

1F

辻堂の住宅地に位置する小住宅です。敷地は、海岸から1km程離れた、農地が住宅
用地に転用されたばかりの地域の一角です。かつて農道であった部分を含んでいる
ため、極端に不正形な敷地でした。敷地の形状、建築基準法、そして駐車スペース
により、全体のボリュームがおおよそ決定されました。私たちの主な労力は、この小
さな家の内部空間に広がりを持たせることと、内部と外部との関係性のスタディーに
費やされました。その結果、ボリュームの中に、アプローチを兼ねた「土間」と、それ
に連続させた、三角形のアトリウムを設定しました。つまり、建物の中心に、立体的な
型の外部空間を挿入したのです。それにより、実際の尺度では測れない、部屋どう
しの距離感や、空間の広がり、さらには、丁度良い街との繋がりが生まれました。

アプローチ空間として計画した「土間」は、居住空間の一部とも、街の延長とも感じら
れるように設計しました。プライベートとパブリックの領域を自由に設定できる空間は、
かつて日本家屋に見られたような、対話空間として機能しています。



所在地      神奈川県藤沢市

用途        専用住宅

構造        木造2階建

延床面積     107.07㎡







掲載

Domus web (イタリアの建築雑誌WEB版)
http://www.domusweb.it/en/architecture/2014/10/07/delta_house.html




Frameweb
(オランダの建築雑誌WEB版)
http://www.frameweb.com/news/delta-house-by-mizuno-architectural-design-office





dezeen(イギリスのデザインwebsite)
http://www.dezeen.com/2014/08/24/delta-house-yoshiyasu-mizuno-courtyard/


 
photo: 野田東徳(雁行舎)
 
 photo: 濱善治(スタジオメロス)
 
 photo: 野田東徳(雁行舎)
 
  photo: 濱善治(スタジオメロス)
 
  photo: 濱善治(スタジオメロス)
 
photo: 野田東徳(雁行舎)

Back >>

通風シミュレーション
採光シミュレーション

辻堂の家(Delta house)

tel :  054-629-3039
fax : 054-629-3955
i
nfo@mizuno-se.com
〒425-0087
静岡県焼津市
保福島528-1
Delta house is a small house in the residential neighborhood of Tsujido. The site is approximately one kilometer away from the ocean as well as from the comprise part of the
area which was recently converted from agricultural land to
residential use. The plot is extremely irregular in shape as
there was formerly a farm road crossing the property.
Total volume was roughly determined based on the shape of
the plot, the Building Standards Law, but also the need for
parking space. We invested most of our efforts into
enlarging the interior space of this small house and
exploring the relationship between interior and exterior
spaces. Those resulted in creation of a doma* which creates
the approach to the house combined together with a
adjacent triangular atrium; in other words, we introduced a
three-dimensional L-shaped, external space as an addition
to the main building. This has helped us to create a sense of
separation between rooms, increase spaciousness, and form
a better connection with the outside neighborhood in a way
that is impossible to express with standard metrics.As with
Japanese houses from previous periods, this house enables
its occupants to freely adjust private and public areas
depending on the occasion. It is our hope that this space will
create new dialogues.

*Doma: A room which is partially outdoors and set approximately at ground level.
 In traditional Japanese homes, it combines the functions of kitchen and agricultural workshop.